Kategoriarkiv: Interna idrottsfrågor

Tankar från ett Hotellrum i Vrigstad . . .

. . . den rubriken kan ju få vem som helst att tänka på en musiker i utförsbacken som minns de gamla goda tiderna med bitterhet och ett glas starkt i handen. Men så blir det inte alls! Det kommer istället att -föga överraskande- handla om sport, närmre bestämt om Ishockey. Anledningen är att jag fick med mig ett matchprogram från den EM-turnering för 16-årslag som spelades i Sävsjö Ishall 1992. Spelarna övernattade på Vrigstad Värdshus, det hotellet jag just nu ligger på och knackar ner dessa rader. (Jag går en kurs och en del av kursen genomförs i Vrigstad, jag har inte slarvat bort bilnycklar och plånbok på jobbet och är oförmögen att komma hem).

De spelare som var med i ovan nämnda turnering var (är) födda år 1976. En av dessa spelare Johan Davidsson får kommande helg sin HV71 tröja hissad i Kinnarps Arena. En del andra spelare har jag inte en aning om var de hamnade. Jag tar de Finska målvakterna som exempel. Jarno Saarelainen och Pasi Nätynki var de två ordinarie burväktarna enligt matchprogrammet. Efter en koll på eliteprospects visar det sig att de har ett par säsonger var i de finländska andra och tredjeligorna. Den finska målvaktsreserven hette Miikka Kiprusov. Med ett tiotal säsonger i NHL utsedd till bästa målvakt i den liga, han blev finländsk mästare, spelade OS och World Cup.

Tänk på detta alla som tvärsäkert uttalar sig om vem som kommer bli bra när spelarna bara är 16 år!

Lägger bilder (tagna med mobil, scannar ev senare) på laguppställningarna.

 

Tack till Kennet Ohlsson som sparar på allt!

Share This Post

Föreningsfostran inte bara för föräldrar ….

Idag har HA74, ishockeyklubben i Sävsjö lagt ut ett trägolv i Sävsjö Ishall. Dag och tid bestämdes för ca en vecka sedan. Vi var 5 vuxna som var där, jag gjorde det jag är bäst på i alla sammanhang, jag kokade kaffe och fixade fika. Det behövs många som hjälper till och bär ut detta golv. Jag var väldigt nära att för en vecka sedan be föräldrar till spelarna i mitt lag (B-pojkar) hjälpa till. Nu gjorde jag inte det utan jag sa till spelarna själva, och visst de kommer säkert känna av ryggen imorgon, det var någon som klämde sig och en del av dom hade blåsor, men de lärde sig en hel del bland annat att kokt korv med limpbröd istället för korvbröd är gott, att det är jobbigt att bära golv, att en slägga är tung, att fika när man slitit tillsammans är gott, att en liten tvåkronorsklubba som belöning räcker ibland, men framförallt lärde de sig, vi kan själva vi behöver inte be mamma och pappa om hjälp varenda gång.

Här tror jag att föräldrar och föreningar (vilket ofta är samma sak) av gammal tradition (och kanske smidighet) ofta ordnar verksamheten så att barnen skall ägna sig åt idrotten det är träningsläger, sommarläger, cuper, seriespel etc, men det är Mamma och/eller Pappa som skall stå i kiosker, bemannar garderober, hjälpa till på marknader, sälja strumpor, ta med sig lotterna till sitt jobb för att sälja, ordna sponsorer , lägga ut golv.

Vi i idrottsföreningarna måste bli bättre på att fostra in våra barn i föreningsfostran inte bara tävlingsfostran!

Share This Post

Det är för mycket sport inom idrotten

Överskriften till denna artikel myntades av Percy Nilsson legendarisk ordförande i Malmö IF. Han sa dessa ord någon gång på 1990-talet om jag minns rätt. Nåväl han har rätt i det han säger, i alldeles för många föreningar och förbund är det sporten och det sportsliga som räknas och bara det som räknas. Föreningar och förbund bör enligt mig bli bra mycket bättre på andra delar såsom marknadsföring, ekonomisk planering, varumärkesbyggande etc. Som förening har du dock krav på dig och dessa krav kommer uppifrån (de flesta krav gör så), från specialförbund och specialdistriktsförbund. Dessa krav är mer eller mindre alltid kopplade till det sportsliga. Exempelvis. Er tränare för B-pojkar måste genomgått BU-2 utbildningen, era funktionärer skall gå båsfunktionärsutbildning vecka 36. Era domare måste gå den och den domareutbildningen. Men det är alldeles för lite krav på de som sköter det som inte sker på planen.

Varför inte kräva att föreningen skall ha en utbildad ekonom i styrelsen, eller en utbildad marknadsförare, eller en varumärkesstrateg?

Idag krävs inte ens av föreningarna att de sköter närvarorapporteringen via Internet?!

Share This Post

Rätt förening vann

Jag är ingen stor fan av Färjestads BK. Men på ett sätt är det bra att just Färjestad vann, vad jag vet är det den föreningen som kommit längst i att ta hand om de mindre  föreningarna i närområdet. Just att organisationen Färjestad kommit till insikt och förstått att samarbete med föreningarna i distriktet är till gagn för FBK själva tycker jag känns väldigt unikt (tyvärr) i hockeysverige. Läs mer om samarbetsprojektet på: http://www.farjestadsbk.se/hockeyallians/

Share This Post