Kategoriarkiv: Idrottspolitik

Surr #30 med Stefan Lund!

bildlundDå är det dags för en Rookie i Svensson Surrar Sport, idrottsforskare och skolforskare Stefan Lund från Linnéuniversitetet. Stefan pratar framförallt om den forskning han bedrivit där han tillsammans med kollegor undersökt idrottsgymnasierna och talangidentifikationen, vilka anses vara talanger och vad tittar de som väljer talangerna efter? God lyssning.

Länk till en rapport skriven för RF som Stefan är en av författarna till:
http://www.svenskidrott.se/ImageVaultFiles/id_33061/cf_394/Nationellt_godk-nda_idrottsutbildningar.PDF

 

Share This Post

Surr # 29 med PG Fahlström!

29anNu är Svensson surrar sport med idrottsforskaren PG Fahlström på gång, redan i lördags spelades det in ett samtal, men redaktören var lite sömnig efter uppehållet och glömde trycka på REC. Hursomhelst surrade jag med PG igen måndagen den 21:a mars och vi fick se lördagens samtal som ett genrep. Nu kör vi ett avsnitt där Peter Forsberg och Jörgen Jönsson får varsin hyllning, där vi även pratar om World Cup, om IFK Göteborg, Pressens son och en hel massa annat. Synpunkter till Thomas@idrottsutveckling.se.
Trevlig lyssning!

 

Share This Post

Demokrati skall vara gratis …

Om föreningen vill ha en träff med medlemmar för att diskutera och debattera framtidsfrågor, då kan vi inte ta betalt av deltagarna. Nu skall ishockeyförbundet arrangera hockeyforum kostnad: 2 700 kr / deltagare .

Ett bra initiativ i grunden att arrangera hockeyforum vartannat år och årsmöte vartannat år som ishockeyförbundet gör. Men att på startsidan för arrangemanget måla upp en idyllisk bild av arrangemanget och sedan längst ner i förbifarten nämna att det kostar 2 700 kr / deltagare. Det rimmar illa. Detta tror jag leder till att de som har pengar (eliten) kommer att skicka representanter (möjligen även distrikten om Svenskan kräver att de skall skicka folk). Men tror verkligen Svenska Ishockeyförbundet att bredden kommer …

Share This Post

Dags att stå upp

I dagens regering har vi inte någon kultur och fritidsminister, vi har en kultur och idrottsminister. Idrotten är viktig för många. Idag spelar sveriges fotbollslandslag mot Kroatien i en träningsmatch, vilket av allt att döma blir det största diskussionsämnet imorgon. Att så många kommuner trots allt har en förvaltningsstruktur där idrotten inte nämns, beroende på namnet Kultur och Fritid. Vad är idrotten Kultur eller Fritid. Ja frågar Du mig så är den både och.
Att sedan vissa kommuner driver idrottspolitik på det sättet att förvaltningen borde kallas  kultur och dåtid är ju en annan sak ….

Share This Post

Det är för mycket sport inom idrotten

Överskriften till denna artikel myntades av Percy Nilsson legendarisk ordförande i Malmö IF. Han sa dessa ord någon gång på 1990-talet om jag minns rätt. Nåväl han har rätt i det han säger, i alldeles för många föreningar och förbund är det sporten och det sportsliga som räknas och bara det som räknas. Föreningar och förbund bör enligt mig bli bra mycket bättre på andra delar såsom marknadsföring, ekonomisk planering, varumärkesbyggande etc. Som förening har du dock krav på dig och dessa krav kommer uppifrån (de flesta krav gör så), från specialförbund och specialdistriktsförbund. Dessa krav är mer eller mindre alltid kopplade till det sportsliga. Exempelvis. Er tränare för B-pojkar måste genomgått BU-2 utbildningen, era funktionärer skall gå båsfunktionärsutbildning vecka 36. Era domare måste gå den och den domareutbildningen. Men det är alldeles för lite krav på de som sköter det som inte sker på planen.

Varför inte kräva att föreningen skall ha en utbildad ekonom i styrelsen, eller en utbildad marknadsförare, eller en varumärkesstrateg?

Idag krävs inte ens av föreningarna att de sköter närvarorapporteringen via Internet?!

Share This Post

Kvalité eller kvantitet

I samband med avslutningen för hockeyskolan i Sävsjö som drivs av föreningen HA74, delade vi ut mössor. På dessa mössor som barnen fick finns en logga, där det står: Tre Kronors Hockeyskola, Sävsjös bästa skola. Detta handlar till största delen naturligtvis om marknadsföring / reklam. Men det ligger faktiskt en del sanning i detta kaxiga påstående. Föreningen har genom att engagera fler ledare än normalt grupper som består av 5 – 7 barn. 30 barn är på isen och vi har 5 ledare på isen vanligtvis. Det vore varje lärares dröm i skolan att undervisa 5 – 6 barn åt gången. Okej jag hoppas och tror att jag nu övertygat er om att ledarna i vår Hockeyskola gör ett bra jobb. Men det jag vill komma till är att det spelar ingen roll när det gäller de bidrag vi erhåller inom idrotten. Nä, vi får ersättning beroende på hur många barn vi har i våra grupper. Ingen bryr sig om vad vi gör, om ledarna är utbildade, hur många barn varje ledare har hand om. Det enda som räknas är hur många barn som kommer. Detta vill jag ha en ändring på.

Share This Post

Idrotten centraliseras och decentraliseras

I dagens samhälle finns det mesta på nätet, vilket betyder att man i princip kan sitta i en liten svensk stad och skriva debattartiklar om exempelvis idrottens framtid och ändå – i alla fall – i teorin läsas av hela världen. På samma sätt kan Du följa din favoritsport eller bli medlem i ditt favvolag oavsett var Du befinner Dig så länge du har en koppling mot internet. På så sätt decentraliseras idrotten, och fler får tillgång till idrotten. Eller del av idrotten är bäst att säga eftersom detta gäller de mest populära idrotterna och de lag som är i toppen och styr dessa idrotter och dess verksamhet.

Samtidigt centraliseras idrotten, det blir svårare och svårare för mindre orter / städer att hålla lag i lagidrotter. Idag finns en mängd samarbetslag i olika idrotter, i fotboll finns exempelvis 9-manna lag och 11-manna lag i samma serie på vissa ställen, vilket betyder att de som har möjlighet att spela med 11 spelare på banan gör det då de möter en förening som har samma möjlighet. Men då dessa föreningar möter ett lag som inte har möjlighet att spela med 11 man utan är för så spelare till detta, jag då spelar lagen 9 mot 9. Jag blir glad då förbund arbetar för att det skall finnas möjlighet att utöva idrott även på mindre orter. Problemet med decentraliseringen kommer då en spelare från de mindre orterna visar sig vara duktig, med ens är den större föreningen intresserad och snart har spelaren bytt förening, inte sällan tar spelaren med sig en eller ett par kompisar vilket leder till att föreningen på den mindre orten får ännu större problem att hålla lag i den aktuella åldersgruppen. Detta är ett problem som all idrotter, förbund och föreningar bör ta på större allvar!

Share This Post

Nitlott * 2

Idrotten är viktig, det ideella arbetet som genomförs i våra idrottsföreningar är viktigt. Idrottsföreningar är befriade från momsredovivning men nu verkar EU vilja ändra på det. Vilket inte låter bra speciellt inte eftersom föreningarna -om förslaget går igenom- tvingas belägga sina varor och tjänster med moms. Men vi kommer inte kunna dra av den ingående momsen, den moms vi betalar på material. Snacka om nitlott, men än är hoppet inte ute!

Share This Post

Krångliga människor skapar jobb

Har tänkt skriva detta inlägg under en längre tid, men nu gör vi det. Varje år i augusti och februari är det dags för alla föreningar med barn och ungdomsverksamhet att skicka in sina ansökningar till RF för det som kallas statligt aktivitetsstöd. Samtidigt söker man i de flesta kommuner medel för det lokala aktivitetsstödet. RF har i sina riktlinjer bestämt att det är barn och ungdomar i åldern 7-20 år som är bidragsberättigade.

För att krångla till det för oss som arbetar ideellt har då Sävsjö Kommun andra regler 6 -19 år. I Barnvänliga Sävsjö skall alltså de som lämnar in ansökningarna tvingas räkna bort de som är 20 år  och lägga till de som är 6 år. Varför inte använda samma regler som Riksidrottsförbundet?

Share This Post

Vakna!

Den nya gymnasieförordningen som träder ikraft 2011 kommer att begränsa antalet ungdomar som får möjlighet att gå på idrottsgymnasier. Denna försämring kommer att genomföras oavsett regering. Ett mycket hårt slag mot ett stort antal elever på gymnasieskolan. Kommer detta fram i den politiska debatten inför valet?

Nej, det gör det inte och detta är väldigt konstigt. Idrott är viktigt för människorna det diskuteras högt och brett om NHL-spelarnas vara eller icke vara i VM. En träningsmatch, nej förlåt det var visst en tävlingsmatch mot San Marino är en snackis i skolor och på arbetsplatser. HElena Jonssons nerver och Emma Greens iskyla skapar tidningsuppslag och rusning till morgonsofforna.

Men varenda gång det närmar sig val då diskuterar vi: EU, FN, RUT-avdrag, bröstpumpar och annat ”intressant”.

Jag är en så kallad ”sportidiot” och jag är en stolt sådan som kommer att rösta, om det inte krockar med någon viktig match, in med idrotten i den natinella och inte minst i den lokala debatten inför valet. Jag personligen kommer att rösta på det parti som lovar att de som spelar ishockey i Sävsjö inte skall tappa 6-8 veckors träning varje år just för att de bor i Sävsjö.

Share This Post