Idrotten centraliseras och decentraliseras

I dagens samhälle finns det mesta på nätet, vilket betyder att man i princip kan sitta i en liten svensk stad och skriva debattartiklar om exempelvis idrottens framtid och ändå – i alla fall – i teorin läsas av hela världen. På samma sätt kan Du följa din favoritsport eller bli medlem i ditt favvolag oavsett var Du befinner Dig så länge du har en koppling mot internet. På så sätt decentraliseras idrotten, och fler får tillgång till idrotten. Eller del av idrotten är bäst att säga eftersom detta gäller de mest populära idrotterna och de lag som är i toppen och styr dessa idrotter och dess verksamhet.

Samtidigt centraliseras idrotten, det blir svårare och svårare för mindre orter / städer att hålla lag i lagidrotter. Idag finns en mängd samarbetslag i olika idrotter, i fotboll finns exempelvis 9-manna lag och 11-manna lag i samma serie på vissa ställen, vilket betyder att de som har möjlighet att spela med 11 spelare på banan gör det då de möter en förening som har samma möjlighet. Men då dessa föreningar möter ett lag som inte har möjlighet att spela med 11 man utan är för så spelare till detta, jag då spelar lagen 9 mot 9. Jag blir glad då förbund arbetar för att det skall finnas möjlighet att utöva idrott även på mindre orter. Problemet med decentraliseringen kommer då en spelare från de mindre orterna visar sig vara duktig, med ens är den större föreningen intresserad och snart har spelaren bytt förening, inte sällan tar spelaren med sig en eller ett par kompisar vilket leder till att föreningen på den mindre orten får ännu större problem att hålla lag i den aktuella åldersgruppen. Detta är ett problem som all idrotter, förbund och föreningar bör ta på större allvar!

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!
Share This Post

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.